Videók

Az utóbbi években erősen vonz az, hogy jó videókat készítsek. Jó alatt azt értem, hogy a tartalma értékes, de a formája mégis természetes és könnyen befogadható. Hamar szembesültem azzal, hogy ez a kettő együtt igen nehéz kihívás 🙂 A lenti listában találod néhány válogatott próbálkozásomat. 2021-ben igyekszem ebbe a területbe több energiát fektetni. Ennek eredményét majd két youtube csatornán láthatod: a Hafilosophy-n (ez a sajátom), és a Filoszférán (ez az Új Akropoliszé).

Mi lehet a koronavírus üzenete?

Lelki értelemben

A harmadik hullám berobbanása miatt különösen erősen foglalkoztat ez a kérdés. Ebben a videóban osztom meg azt, amire eddig jutottam.

Melyik a nehezebb: 1 kg vas vagy 1 kg toll?

Az igazság 3 szintje

Nemrég újra belefutottam ebbe a régi becsapós feladványba. Arra jöttem rá, hogy ez többszörösen is becsapós, és a megoldás megértésnek legalább 3 szintje van, és a fizikai ismeretterjesztésen kívül elgondolkodtató önismereti vonatkozásai is vannak.

A siker és a boldogság kapcsolata

A boldogság mint versenyelőny

Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny című könyvének alapgondolatát osztom meg a videóban, ami a boldogság és a siker ok-okozati összefüggését tisztázza tudományos alapokon.

Életcél, … keresése #1

Életcél, küldetés, élet értelme...

Ebben a videósorozatban szeretném megosztani azokat a támpontokat, amik nekem segítettek, illetve segítenek keresni az emberi lét nagy kérdésére a választ. Végső válasz nincs rájuk - talán épp azért olyan izgalmasak - de önmagában a keresés is öröm lehet 🙂

Beszélgetés a szívünkkel #1

Mi segít beszélgetni a szívünkkel?

Talán a szívünk az a részünk, ami tudhatja a válaszokat a legfontosabb kérdésekre. No de mi is az a szív? És mi segíthet abban, hogy valódi kommunikációba kezdjünk vele? Ez a sorozatrész ezt igyekszik körüljárni.

Beszélgetés a szívünkkel #2

Az érzelmi világunk működése

Ahhoz, hogy a szívünkkel kommunikálni tudjunk, legalább alapszinten járatosak kell lennünk az érzelmeink világában. Ebben a részben ezzel igyekszünk egy kicsit jobban megismerkedni egy viszonylag egyszerű modell segítségével, ami az érzelemkezelési nehézségeket két szélsőségbe sorolja: az érzelmi elfojtásba és a kontrollálatlan érzelmi kiélésbe.

Beszélgetés a szívünkkel #3

Érzelmi gátaink túllépése

Ebben a videóban néhány tippen megyünk végig, ami akkor segíthet, ha az előző részben lévő áttekintés alapján az érzelmi elfojtás jeleit észleltük magunkban. Van közöttük régi, jól bevált módszer is, amelyeket azonban érdemes saját korunkra, személyünkre szabni. Ebben mesélek kicsit a saját tapasztalataimról is.

Beszélgetés a szívünkkel #4

Érzelmi csatornázás

Ebben a részben azt járjuk körül, hogy milyen módon tudjuk olyan csatornába terelni az érzelmeinket, amire legalább az igaz, hogy nem bánt mást, sőt, akár még előre is viheti a helyzetünket, önismeretünket.

Sztoikusok #1

A sztoikus lelki hozzáállás

Ebben a videóban a sztoikus lelki hozzáállás alapját és erejét járjuk körül, mert

  • lelki nyugalmat ad,
  • hatékonnyá tesz,
  • és segít helyesen viszonyulni az időhöz is.

Sztoikusok #2

Kommunikációs tippek

Ha a csalódunk valakiben, akkor jó, hogyha tudatosítjuk - tanítják a sztoikusok, - hogy valójában nem az illetőben csalódunk, hiszen ő a saját természete szerint cselekszik, hanem abban a képben, amit alkottunk róla. Ez az, amiről a csalódás pillanatában kiderül, hogy nem felelt meg a valóságnak. Erről a sztoikus alapról indulva a kommunikációnk is jelentősen hatékonyabbá tehető.

Életed sakktáblája

Mire jó a sakk - talán neked is?

A sakkot indiai bölcsek alkották meg, hogy rajta keresztül az életről tanítsanak. Segítségével olyan tudást, olyan bölcsességet ismerhetünk meg, amelyet az életünk szinte összes területén kamatoztathatunk, még akkor is, ha nem vagyunk sakkozók.