Videók

Az utóbbi években erősen vonz az, hogy jó videókat készítsek. Jó alatt azt értem, hogy a tartalma értékes, de a formája mégis természetes és könnyen befogadható. Hamar szembesültem azzal, hogy ez a kettő együtt igen nehéz kihívás. 🙂 A lenti listában találod néhány válogatott próbálkozásomat. Idén igyekszem ebbe a területbe több energiát fektetni. Ennek eredményét majd két youtube csatornán láthatod: az egyik a nevemet viseli Havasi Ferenc, a másik a Filoszféra, amely az Új Akropolisz Egyesületé.

Kommunikációs stílus teszt

Kommunikációs stílus teszt

Ebben a videóban pedig három percben bemutatom az alap kommunikációs stílusok (asszertív, agresszív, passzív, manipulatív) rendszerét és mindegyikről párszóban mesélek is. Találsz itt egy online tesztet is, ha kíváncsi vagy, hogy rád melyik hány százalékban jellemző.

Kedvenc kommunikációs leckém

Kedvenc kommunikációs leckém

Ebben a videóban az egyik kedvenc kommunikációs leckémet osztom meg, ami a beszólások, zaklatások elleni reakciókat mutatja be: először az ösztönöset, ami egy negatív spirált eredményez, aztán a tudatosat, amivel ebből ki lehet kerülni, sőt!

Az önazonos karrierváltás 4 fázisa

Az önazonos karrierváltás 4 fázisa

Én magam is karrierváltásban vagyok, és coaching folyamatokban kísértem is embereket különböző fázisokban. Ezek tapasztalatait igyekeztem összefoglalni a webináriumon. Egy beszélgetőtársat, Barbarát is meghívtam, hogy ő is előben hozzáadhassa saját tapasztalatait, megéléseit.

Hogyan upgradeljük a motivációnkat informatikusként?

Hogyan upgradeljük a motivációnkat informatikusként?

A 2022-es Szabad Szoftver Konferencián elhangzott előadásomban a számítógép és az ember működését párhuzamba állítva mutatok támpontokat a motiváció fejlesztéséhez: hogyan debugoljuk és upgradeljük a saját, illetve akár az általunk vezetett csapat motivációját?

Kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Dr. Stephen R. Covey könyve az egyik kedvenc könyvem, amit nagyon értékesnek tartok. Maga a szerző is azt mondja, hogy ezeket a szokásokat nem ő találta ki, hanem ezek olyan általános értékek, alapelvek, amelyek a legtöbb filozófiai rendszerben, vallásban megtalálhatóak és számos tudományos kutatás is alátámasztja hatékonyságukat.

Rácz Mónika – Léleknevelés

Rácz Mónika – Léleknevelés

Mónika kidolgozott egy saját nevelési módszert, a Léleknevelést. Bár még a nagy álmát nem érte el, de már az eddigi életútja is számomra inspiráló példa arra, hogy hogyan tudja az ember felfedezni a saját erejét, fokozatosan kibontani azt, és önazonosan haladni tovább a nehézségek ellenére is.

Az allergia lelki megoldása?

Az allergia lelki megoldása?

Majdnem 30 éve velem van a pollenallergiám, ami meglehetősen megkeserítette az életemet. Aztán 2019-ben volt egy fordulópont, ami segített a lelki hátterének a megtalálásában…

Melyik a nehezebb: 1 kg vas vagy 1 kg toll?

Melyik a nehezebb: 1 kg vas vagy 1 kg toll?

Nemrég újra belefutottam ebbe a régi becsapós feladványba. Arra jöttem rá, hogy ez többszörösen is becsapós, és a megoldás megértésnek legalább 3 szintje van, és a fizikai ismeretterjesztésen kívül elgondolkodtató önismereti vonatkozásai is vannak.

A siker és a boldogság kapcsolata

A siker és a boldogság kapcsolata

Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny című könyvének alapgondolatát osztom meg a videóban, ami a boldogság és a siker ok-okozati összefüggését tisztázza tudományos alapokon.

Életcél, … keresése #1

Életcél, … keresése #1

Ebben a videósorozatban szeretném megosztani azokat a támpontokat, amik nekem segítettek, illetve segítenek keresni az emberi lét nagy kérdésére a választ. Végső válasz nincs rájuk – talán épp azért olyan izgalmasak – de önmagában a keresés is öröm lehet.

Beszélgetés a szívünkkel #1 – Mi a szív?

Beszélgetés a szívünkkel #1 – Mi a szív?

Talán a szívünk az a részünk, ami tudhatja a válaszokat a legfontosabb kérdésekre. No de mi is az a szív? És mi segíthet abban, hogy valódi kommunikációba kezdjünk vele? Ez a sorozatrész ezt igyekszik körüljárni.

Beszélgetés a szívünkkel #2 – Az érzelmi világunk működése

Beszélgetés a szívünkkel #2 – Az érzelmi világunk működése

Ahhoz, hogy a szívünkkel kommunikálni tudjunk, legalább alapszinten járatosak kell lennünk az érzelmeink világában. Ebben a részben ezzel igyekszünk egy kicsit jobban megismerkedni egy viszonylag egyszerű modell segítségével, ami az érzelemkezelési nehézségeket két szélsőségbe sorolja: az érzelmi elfojtásba és a kontrollálatlan érzelmi kiélésbe.

Beszélgetés a szívünkkel #3 – Érzelmi gátaink túllépése

Beszélgetés a szívünkkel #3 – Érzelmi gátaink túllépése

Ebben a videóban néhány tippen megyünk végig, ami akkor segíthet, ha az előző részben lévő áttekintés alapján az érzelmi elfojtás jeleit észleltük magunkban. Van közöttük régi, jól bevált módszer is, amelyeket azonban érdemes saját korunkra, személyünkre szabni. Ebben mesélek kicsit a saját tapasztalataimról is.

Sztoikusok #2 – kommunikációs tippek

Sztoikusok #2 – kommunikációs tippek

Ha a csalódunk valakiben, akkor jó, hogyha tudatosítjuk – tanítják a sztoikusok, – hogy valójában nem az illetőben csalódunk, hiszen ő a saját természete szerint cselekszik, hanem abban a képben, amit alkottunk róla. Ez az, amiről a csalódás pillanatában kiderül, hogy nem felelt meg a valóságnak. Erről a sztoikus alapról indulva a kommunikációnk is jelentősen hatékonyabbá tehető.

Mire jó a sakk – talán neked is?

Mire jó a sakk – talán neked is?

A sakkot indiai bölcsek alkották meg, hogy rajta keresztül az életről tanítsanak. Segítségével olyan tudást, olyan bölcsességet ismerhetünk meg, amelyet az életünk szinte összes területén kamatoztathatunk, még akkor is, ha nem vagyunk sakkozók.