Motiváció fejlesztés

Motiváció egyénileg

Motivált állapotban szinte minden lehetséges: gyorsan haladunk, szuper a kedvünk, vonzók vagyunk…

Na de mitől kerülünk abba, ha épp nem ott vagyunk?

Motiváció a  munkahelyen

A munkatársak motivációja és teljesítménye, fluktuációja nagyon szoros kapcsolatban van.

Mit tehetünk vezetőként?

Résztvevői visszajelzések

Csapat motiváció fejlesztésének főbb lépései

E

A helyzet áttekintése és a keretek meghatározása

A vezetőkkel áttekintjük a csapat helyzetét, meghatározzuk a fejlesztési folyamat célkitűzéseit és kereteit.

E

Diagnosztikai eszköz: Motivációs Térkép

Feltérképezzük a fejlesztési folyamatba bevont munkatársak motivációját a Motivációs Térkép módszere segítségével. Ez egy nemzetközileg elismert és széles körben használt, negyed óra alatt kitölthető online teszt. Az eredményét egy egyéni coaching jellegű beszélgetésben járjuk körül az illetővel és együtt tárjuk fel az abban rejlő lehetőségeket. A vezetőkkel azt is áttekintjük, hogy hogyan hat az ő motivátor-szerkezetük a csapatukra, és azon hogyan lehet javítani.

E

Csapat Motivációs Térképezés

Elkészítjük a csapat összesített Motivációs Térképét és a vezetőkkel együtt kielemezzük annak tanulságait, azonosítjuk a benne rejlő potenciális fejlesztési lehetőségeket, amiket az egyéni beszélgetésekből összegyűjtött támpontokkal együtt javaslatok formájába öntjük motivációs szempontból prioritási sorrendben.

E

Csapat és helyzetfüggő motivációra is kiható fejlesztések

A csapat motivációs helyzetétől függően az egyéni szemléletmód változáson és a kisebb-nagyobb csapatszintű változtatásokon túl, ha a helyzet úgy kívánja, akkor további eszközökkel is segíthetjük a csapat motivációs szintjének növekedését, úgy mint rövid és célzott workshopok/tréningek avagy egyéni coaching folyamatok a kulcsemberekkel.

E

Csapat workshop

A folyamatot egy workshoppal zárjuk, amikor az egész csapattal együtt áttekintjük a csapat térképet és azok tanulságait, tovább mélyítjük a Motivációs Térkép fogalomrendszerének megértését, hogy az gondolkodásmódként a jövőben is a csapattal maradhasson. Ennek a gyakorlatba való átültetését néhány motivátor- és csapat-építési gyakorlattal és játékkal segítjük.

Opcionális kiegészítő lehetőségek

Csapat MIÉRT/VÍZIÓ felfedezése

Számos olyan céggel találkoztam, ahol nem volt egyértelműen megfogalmazva a cég vagy a csapat közös víziója (miértje). Különösen a Searcher (Felfedező) motivátorú csapatokban érdemes erre külön figyelmet fordítani, és például Simon Sinek módszertanával felfedezni azt. Azért „felfedezni” és nem „kidolgozni”, mert az valójában már benne van a csapatban, a múltjából „kibányászható”. Ezt a folyamatot tudom igény esetén facilitálni.

Coaching / Ultarövid terápia

Előfordulhat, hogy a Motivációs Térkép átbeszélése folyamán néhány csapattagnál olyan belső akadályt is azonosítunk, ami nem csak az ő motivációs állapotára, de az egész csapatra kihat – például nyílt vagy rejtett konfliktus formájában. Erre különösen a kulcsemberek esetében érdemes külön figyelmet fordítani és támogatást adni. Ehhez használhatunk pll- coaching folyamatot vagy Ultrarövid terápiás konzultációt. Ha sikerül előre lépni, az mind az illető számára, mind az egész csapatnak egy új szintet hozhat el.

Kommunikációs minitréning

A saját és egymás motivátorainak a megismerése önmagában is javíthatja a kommunikációt, megoldhatja, vagy megelőzheti a konfliktushelyzeteket. Ugyanakkor van úgy, hogy erre külön érdemes egy rövid plusz kommunikációs tréninggel is ráerősíteni, ami az asszertív kommunikáció csapat számára fontos esszenciát tartalmazza, és gyakoroltatja.

Informatikus nyelvezet

Ha a csapat informatikusokból áll, akkor rendszeresen használok informatikus példákat és nyelvezetet, hogy tudjunk az informatikából már ismert tudásunkra, analógiákra is építeni.

Erre egy példa a  2022-es Szabad Szoftver Konferencián elhangzott előadásom, amiben az informatika és az önismeret (azon belül is a motiváció) kapcsolatát járom körbe.

Ha a folyamatban nem informatikus munkatárs is részt vesz, akkor kiemelten figyelek arra is, hogy számára is minden érthető legyen.

Rólam

A motivációs szakértő személyének fontossága

A Motivációs Térkép lényegében egy jól kiforrott diagnosztikai eszköz, alkalmazási mélysége nagyban függ folyamatot végigvivő motivációs szakértőn. Már a térkép egyéni értelmezése is már egy órás coaching jellegű beszélgetésben történik, aminek mélysége óhatatlanul is múlik a szakértő/coach személyiségén, szakmai és emberi tapasztalatain. Ugyancsak rajta múlik a vezetőkkel együtt értelmezett csapat térképén alapuló döntési javaslatok formába öntése, szükség esetén mini tréningekkel vagy a kulcsemberekkel való coaching folyamattal.

Szakmai közegbeli tapasztalataim

Informatika: húsz évet dolgoztam a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékén, ahol az oktatás és kutatás mellett egy 20-30 fős webfejlesztő csapatot is felépítettem, így átlátom ennek a közegnek a jellemző működését és motivációs problémáit.

Konferecia szervezés: tíz alkalommal voltam a Szabad Szoftver Konferencia főszervezője, ahol mind a szervező csapat, mind az előadókkal való kommunikáció, mind pedig a hallgatóság felé más-más motivációs nyelv volt az, ami eljuttatta a konferenciát a 300-500 száz fős résztvevői és 30-50 fős előadói szintre.

Kulturális önkéntesség: nyolc éven keresztül vezettem egy kulturális egyesület szegedi részét, ami teljesen önkéntes alapon szerveződött, így a „pénzen túli motivátorokkal” még mélyebb lett a tapasztalatom.

Szakemberből vezető

Sok informatikai környezetben dolgozóhoz hasonlóan én is azért kaptam annak idején vezetői megbízást, mert szakemberként jól teljesítettem. Vezetőkévé vállva azonban egészen más kihívásokkal is szembe kell nézni, és ahogy nő a csapat a szakmai kérdések helyett egyre dominánsabbak az emberi és motivációs kérdések. Egy darabig a „hozott lendületből” is lehet jutni, de azon túl tovább növekedni csak tudatos tanulással lehet. Ezt a saját bőröm tapasztaltam meg, a csapatom végül 20-30 főig növekedett, ahol már alvezetői szint is szükséges – ami újabb kihívás motivációs és kommunikációs szempontból is.

Oktatói, tréneri tapasztalat

Az egyetemen tanítva több ezer diák oktatásában vettem részt mintegy húsz éven keresztül. Ezzel párhuzamosan egy kulturális egyesület színeiben rendszeresen tartottam előadásokat és kurzusokat önismereti témákban is. A kezdeti frontálisabb jellegű stílustól fokozatosan mentem át az interaktív, aktív és tapasztalati tanulást jobban támogató formák felé. Fontosnak tartom, hogy a tanulás a hasznossága mellett legyen élvezetes is.

Önismeret

Több, mint 20 éve foglalkozok heti-napi szinten önismerettel, és az utóbbi 3 évben pedig ez került a fő fókuszomba, számos olyan módszert megismerve, amivel másokat is tudok mélyebb önismereti továbblendülésekben is segíteni: Ultrarövid Terápia, SzomatoDráma, life és business coaching, Motivációs térkép, stb. Ezek tapasztalatait a fejlesztő folyamatba is aktívan beépítem, kérés esetén egyénileg is foglalkozva a csapat kulcsemberivel.

ÉV OKTATÓI/TRÉNERI TAPASZTALAT

ÉV INFORMATIKAI TAPASZTALAT

ÉV ÖNISMERETI TAPASZTALAT

ÉV VEZETŐI TAPASZTALAT

Honnan ered a Motivációs Térkép?

A Motivációs Térképet James Sale dolgozta ki az emberi motivációval kapcsolatos kiterjedt kutatásai és három elsődleges forrás tanulmányozása révén:

  • Abraham Maslow szükségletek hierarchiája,
  • Edgar Schein karrierhorgonyai (carrier hooks)
  • Az Enneagram, az emberi karakterek egy modellje, eredete valószínűleg Püthagoraszig nyúlik vissza

A Motivációs térképet a vállalati/üzleti világ számára fejlesztették ki, és világszerte évente több ezer ember tölti ki a Motivációs térképet – mára a kitöltött és elemzett tesztek száma meghaladja a 100.000-et.

A módszer 9 motivátorral dolgozik, azok fontosságát és kielégítettségét méri.

A Motivációs Térkép motivátorai röviden

A felfedező

Fontos számára, hogy értékes munkát végezzen, hatással legyen a világra, értéket teremtsen.

A szabad szellem

Fontos számára a szabadság, függetlenség, saját döntések meghozatalának lehetősége.

Az alkotó

Fontos számára az alkotás, hogy legyen tere a kreativitásának, új dolgokat hozhasson létre.

A szakértő

Fontos számára, hogy érezze, hogy ért hozzá, kompetens szakértő a területén.

 

Az építkező

Fontos számár a pénz, az anyagi javak, átlag feletti életszínvonal, szeret versengeni.

 

Az irányító

Fontos számára az irányítás, a hatalom, a befolyás emberek és erőforrások felett.

 

A sztár

Fontos számára a megbecsülés, elismerés, figyelem, tisztelet.

 

A barát

Fontos számára tartozni valahová, a barátság, a tartalmas emberi kapcsolatok.

 

A megörző

Fontos számára a biztonság, a kiszámíthatóság, a hosszú távú stabilitás.

Kapcsolat

Motiváció fejlesztés

4 + 5 =

További elérhetőségeim:

    06-30/850-4522

  level@havasiferenc.hu