Magamról

Az alábbiakban kiemelek az életutamból néhány mérföldkövet, amit szakmai és emberi oldalról jelentősnek érzek.

Egyetemi és tudományos világ

A Szegedi Tudományegyetemen szereztem mesterdiplomámat programtervező matematikusként, majd ott maradtam oktatóként, elvégeztem a doktori képzést, kutattam, publikáltam és megszereztem a PhD fokozatot. Mindez megismertetett a tudomány világával, rálátást engedett annak erejére és korlátaira. Közel érzem magamhoz a szabad szoftverek filozófiáját, közösségi légkörét, tartottam ehhez kapcsolódó egyetemi kurzusokat és néhány évente megrendeztünk egy több száz fős konferenciát, aminek főszervezője lehettem.

Szoftverfejlesztői csapatvezetés

A Szoftverfejlesztés Tanszék keretein belül én voltam felelős az egyik csapat vezetéséért kb. 20 éven keresztül, ami kb. 20 főig bővült. Főképp webfejlesztési kutatás-fejlesztési projekteken dolgoztunk. Kezdetben a szakmai oldal kihívásai lelkesítettek, majd fokozatosan áthelyeződött a fókuszom az emberi, vezetői oldalra: hogyan lehet jó csapatlégkört létrehozni, ami egyszerre emberi és hatékony. Hogy ezt esélyem legyen jól csinálni, önismereti tanulmányokra volt szükségem.

Önismereti tanulmányok

Mindig is érdekelt az önismeret, de szinte napi szintű fókuszba 2002-ben került számomra. Kapcsolódó tanulmányiamból az Új Akropolisz Kulturális Egyesületet emelném ki leginkább, ahol azóta önkéntesként tanítok is, és néhány éve elvállaltam a szegedi központ vezetését is.

Érdekes volt megtapasztalnom, hogy az önismeret és önkéntesség területén és a munkám területén szerzett tapasztalatok mennyire hatékonyan erősítették egymást. Gyakran éltem meg azt is, hogy mindkét területen hasonló kihívással küzdök – hiszen mindkettő mögött én magam voltam.

Az új hivatásom

A 2019-es és 2020-as év egy jelentős fordulópont volt az életemben. Ekkor jött el számomra az életközepi válságnak nevezett időszak, amivel való mély szembenézésre a COVID járvány is segítségemre volt. Megerősödött bennem az a felismerés, hogy engem leginkább az emberi vonal érdekel, és hogy már eddig is efelé mozdultam el, amikor bő 10 évvel ez előtt a korábbi szakmai/tudományos vonalról a csapatvezetésre helyeztem a fókuszom. Ahhoz azonban, hogy ez valóban hivatásommá válhasson, meg kellett hoznom életem legnehezebb döntését: kilépni a biztos, és sok szempontból nagyon jó munkahelyemről, beleugorva a bizonytalanba.

Legjobban az önazonosság felé való haladás motivál, és az, hogy hogyan lehet ebben másokat is segíteni. A témával kapcsolatban készítek videókat, és egyéni konzultációs módszereket sajátítok el:

  • Ultrarövid terápiás konzultációt: közvetlenül a módszer kidolgozójától, Dr. Buda Lászlótól tanulhattam, akit mind szakmailag, mind emberileg nagyon hiteles embernek ismertem meg. Azóta is rendszeresen járok hozzá továbbképzésekre és szupervízióra.
  • Coachingot: az Antener Kft. Life coach képzését végeztem el, jelenleg pedig a Business coaching és Teamcoaching irányokban tanulok tovább.