Magamról

Az alábbiakban kiemelek az életutamból néhány mérföldkövet, amit szakmai és emberi oldalról jelentősnek érzek.

Egyetemi és tudományos világ

A Szegedi Tudományegyetemen szereztem mesterdiplomámat programtervező matematikusként, majd ott maradtam oktatóként, elvégeztem a doktori képzést, kutattam, publikáltam és megszereztem a PhD fokozatot. Mindez megismertetett a tudomány világával, rálátást engedett annak erejére és korlátaira. Közel érzem magamhoz a szabad szoftverek filozófiáját, közösségi légkörét, tartottam ehhez kapcsolódó egyetemi kurzusokat és néhány évente megrendeztünk egy több száz fős konferenciát, aminek főszervezője lehettem.

Szoftverfejlesztői csapatvezetés

A Szoftverfejlesztés Tanszék keretein belül én voltam felelős az egyik csapat vezetéséért kb. 20 éven keresztül, ami kb. 30 főig bővült. Főképp webfejlesztési kutatás-fejlesztési projekteken dolgoztunk. Kezdetben a szakmai oldal kihívásai lelkesítettek, majd fokozatosan áthelyeződött a fókuszom az emberi, vezetői oldalra: hogyan lehet jó csapatlégkört létrehozni, ami egyszerre emberi és hatékony. Hogy ezt esélyem legyen jól csinálni, önismereti tanulmányokra volt szükségem.

Önismereti tanulmányok

Mindig is érdekelt az önismeret, de szinte napi szintű fókuszba 2002-ben került számomra. Kapcsolódó tanulmányiamból az Új Akropolisz Kulturális Egyesületet emelném ki leginkább, ahol több, mint 15 évig önkéntesként tanítottam is, és 8 éven keresztül vezettem az egyesület szegedi központját is.

Érdekes volt megtapasztalnom, hogy az önismeret és önkéntesség területén és a munkám területén szerzett tapasztalatok mennyire hatékonyan erősítették egymást. Gyakran éltem meg azt is, hogy mindkét területen hasonló kihívással küzdök – hiszen mindkettő mögött én magam voltam.

Az új hivatásom

A 2019-es és 2020-as év egy jelentős fordulópont volt az életemben. Ekkor jött el számomra az életközepi válságnak nevezett időszak, amivel való mély szembenézésre a COVID járvány is segítségemre volt. Megerősödött bennem az a felismerés, hogy engem leginkább az emberi vonal érdekel, és hogy már eddig is efelé mozdultam el, amikor bő 10 évvel ez előtt a korábbi szakmai/tudományos vonalról a csapatvezetésre helyeztem a fókuszom. Ahhoz azonban, hogy ez valóban hivatásommá válhasson, meg kellett hoznom életem legnehezebb döntését: kilépni a biztos, és sok szempontból nagyon jó munkahelyemről, beleugorva a bizonytalanba.

Legjobban a kommunikáció és az önazonosság felé való haladás motivál, és az, hogy hogyan lehet ebben másokat is hatékonyan segíteni. A témával kapcsolatban készítek videókat, és különböző konzultációs módszereket sajátítok el:

Eddig több mint 100 órányi konzultációs tapasztalatom van mind az ultrarövid terápiás konzultáció, mind coaching területen külön-külön is.

Ha bővebben is kíváncsi vagy a karrierváltásom tapasztalataira, megéléseimre, ebben a videóban bővebben mesélek róla.