Írások

Ezen az oldalon néhány olyan írásomat szeretném veled megosztani, amelyet olyan témáról írtam, ami engem inspirál. Ugyanakkor jó, ha tudod, hogy mostanában inkább a videós formát preferálom, így a videók alatt több és frissebb tartalmakat találsz.

Hogyan upgradeljük a motivációnkat informatikusként? (cikk)

Hogyan upgradeljük a motivációnkat informatikusként? (cikk)

Ez a cikkem a Computerworld újságban jelent meg annak az előadásomnak az anyagából, amit a Szabad Szoftver Konferencián adtam elő: a számítógép és az ember működését párhuzamba állítva mutatok támpontokat a motiváció fejlesztéséhez: hogyan debugoljuk és upgradeljük a saját, illetve akár az általunk vezetett csapat motivációját?

Mi rejtőzik a motiváltságunk mögött? (cikk)

Mi rejtőzik a motiváltságunk mögött? (cikk)

Ebben a cikkben a rögzült és fejlődési szemléletmódot (fixed mindset, growth mindset) mutatom be, ami Carol S. Dwek, az amerikai Stanford Egyetemen pszichológiaprofesszorának kutatási eredménye.

Ji Csing (weboldal)

Ji Csing (weboldal)

A Ji Csing (Ji King) egy kínai bölcseleti rendszer. A nevét a Változások könyvének szokták fordítani, mert a világban megfigyelhető változásokat írja le 64 jelben. Ámulatba ejt, hogy milyen mélység sugárzik belőle, és hogy mindezt milyen komplex rendszerbe foglalták.

Epiktétoszi lélekterápia (cikk)

Epiktétoszi lélekterápia (cikk)

Epiktétoszi lélekterápiaTerápiának olyan módszereket, eljárásokat szoktak nevezni, melynek célja, hogy a működésünk egy stabil, kiegyensúlyozott, harmonikus, azaz egészséges állapotba kerüljön. Megkülönböztethetünk testi és lelki terápiát. A testi terápia a test...

Tesla – egy briliáns elme és egy kivételes ember (könyv)

Tesla – egy briliáns elme és egy kivételes ember (könyv)

Az általam ismert tudósok közül én őt tartom a legtöbbre. Két dolog miatt “szerettem bele”. Az egyik, hogy a képzelő erejét olyan szintre fejlesztette, hogy találmányait a megépítésük előtt képes volt a képzeletében kipróbálni és javítani… aztán fizikailag megépíteni már csak a tökéleteset építette meg. Ezzel önmagát a tudósok új generációjának első tagjának tekintette, mert ez forradalmasítja a mind máig elsősorban kísérletezésre alapuló kutatásokat.

Sztehlo Gábor (cikk)

Sztehlo Gábor (cikk)

Egy este az autóban hazafelé hallottam róla egy riportot. Nem ismertem korábban, de nagyon megfogott a személye. Utánaolvastam. Teslához képest ő egy kicsit a másik oldalt képviseli. De ő is nagy ember.