Ultrarövid terápiás konzultáció

Ez egy olyan konzultációs módszer, amivel én 2020. nyarán találkoztam és azóta tanulok közvetlenül a kidolgozójától, és aminek a szellemiségével teljesen tudok azonosulni. Kb. 20 éve foglalkozom önismerettel, talán emiatt is sok módszert, amivel kapcsolatba kerültem felületesnek vagy egyoldalúnak találtam, vagy úgy láttam, hogy nem afelé viszi az embert, ami a saját útja, hanem ami a megalkotójának a rendszere szerint lennie kéne.

Ki dolgozta ki ezt a konzultációs módszert?

Dr. Buda László alkotta meg ezt a módszert mintegy 20 év szakmai tapasztalatából. Ha nem ismered őt, és van kedved, nézz meg pár videót tőle (pl. ezt), vagy olvasd el a könyveit (Mit üzen a tested? Mit üzen a lelked?). Én nagyon hitelesnek látom őt, az őszintesége, mélysége, embersége átjön a videóin, könyvein keresztül is. Hálás vagyok, hogy tanulhatok tőle.

Mit jelent az, hogy ultrarövid?

Az ultrarövid azt jelenti, hogy mindössze egy 1,5-2 órás beszélgetésből áll a konzultáció. Ez alatt célozzuk meg azt, hogy összeálljon benned a helyzeted egy mélyebb megértése, hogy eljussunk a lényeg olyan mélységéig, ameddig csak most képesek vagyunk, és hogy tehess is egy belső lépést abba az irányba, amit magadénak érzel. Ez a belső lépés lehet pl. egy döntés, valaminek az elengedése, vagy hozzáállás-, személetváltozás. Mindezt egyszerre észbeli megértéssel és szívbéli megéléssel támogatva – ez a kettő csak együtt teszi lehetővé a valódi, tartósabb eredményt.

Elsőre talán kevésnek tűnhet ez az idő, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ha ezt az időt sikerül intenzív és őszinte jelenléttel felhasználni, akkor lehetséges. Mindenesetre előnye az, hogy ez hamar kiderül 🙂

Mit jelent az, hogy terápiás?

Fontos, hogy itt a terápiás szót ebben a konzultációban nem orvosi értelemben használjuk. Ez a módszer nem pszichoterápia, és nem egészségügyi beavatkozás, nem ígér gyógyulást. Nem egy beteg/kóros állapotból szeretne egy elfogadható/átlagos szintre eljutni, nekem nincs is erre feljogosító orvosi végzettségem. Bár a teljes nevem „Dr. Havasi Ferenc”, de azt ezen az oldalon nem is használom a Dr. titulust, hogy ne legyen megtévesztő, mert nem orvosi képzésből származik, hanem más tudományágból (informatika). Ez a fokozat lényegében csak a jártasságomat igazolja a tudományos kutatásban, gondolkodásban és szóhasználatban. Ha bővebben kíváncsi vagy a hátteremre, itt olvashatsz rólam.

Amit ebben a konzultációban megcélzunk az az, hogy egy átlagos szintről egy optimálisabb, egy inspiráltabb szint felé induljunk el. Ez talán eredeti értelmében a filozófia célkitűzése is volt. Amit ígérni tudok az egy emberi találkozás, nyitott szív, intenzív figyelem és fókuszált önismereti munka.

Mire nem jó, kinek nem ajánlott ez a fajta konzultáció?

Mivel nem egészségügyi beavatkozásról van szó, ezért ha betegséget szeretnél kezelni, akkor kérlek keress egy jó szakembert, különösen akkor, ha az állapotod (élet)veszélyes.

Ugyancsak ellenjavallott ez a konzultációs módszer a következő esetekben:

  • alacsony intelligencia, szellemi fogyatékosság vagy demencia,
  • olyan állapotban, amikor nem vagy kapcsolatban az érzelmeiddel, pl. begyógyszerezettség esetén,
  • ha nem akarod őszintén körüljárni a helyzeted, hanem csak valakinek a nyomására jönnél el,
  • ha idegenkedsz a konzultáció jellegétől és a menetében leírtaktól.

Mire jó, kinek ajánlott ez a fajta konzultáció?

Alapvetően akkor, ha fenti kivételek nem állnak fenn, és őszintén és mélységében szeretnél körüljárni valamit, ami foglalkoztat, vállalva az esetleges érzelmi megérintődést is. Néhány konkrétabb példa:

  • Ha van néhány olyan helyzet vagy ember az életedben, amit/akit kifejezetten rosszul viselsz, elkerülni sem tudod.
  • Ha van egy nehézséged, elakadásod, problémád, és szívesen mögé néznél.
  • Ha egy testi tünetedet, betegségedet ugyan már orvosilag körüljártad, kezelteted, de szeretnéd áttekinteni az életmódodat, döntési szokásaidat, viszonyulásaidat, amelyek akár közrejátszhattak abban, hogy a tünetek kialakultak, hogy csökkentsd az ismétlődés esélyét.
  • Ha alapvetően minden rendben van, de valahogy mégse érzed magad igazán a helyeden, elvesztetted a lelkesedésedet.

Hogyan néz ki pontosan egy ilyen konzultáció?

A konzultáció időtartama 1,5-2 óra. Történhet személyesen (Szeged) és online formában is.

Maga a konzultáció két fő részből áll:

  • Az első felében körüljárjuk azt a helyzetet, ami leginkább foglalkoztat most. Konzulensként igyekszem teljesen rád hangolódni, és kérdésekkel segíteni a folyamatot, hogy meglássuk az élet különböző területén megjelenő megélések közötti kapcsolatot, és haladhassunk a felszín mögött lévő rejtett mozgatórugók, a lényeg felé.
  • A második felében egy játékos formában képzeletben meghívunk néhány fontos szereplőt vagy tényezőt az életedből, és velük folytatunk egyféle párbeszédet. Ez talán az első percekben szokatlan lehet, de a tapasztalat azt mutatja, ha nyitott vagy erre, akkor a megértés és megélés egy újabb mélysége tárul ki előtted, amiben jobban kibontakozhat benned az a lépés, amit valóban magadénak érzel, és szeretnél meglépni.

Érdekel a konzultáció, hogyan jelentkezhetek be?

Ahogy már említettem, még tanulom ezt a fajta konzultációt, azonban a tanulmányaink része az, hogy gyakoroljunk. A fentiek alapján egy ilyen konzultációval szívesen körüljárnál valamit, amit foglalkoztat – teljesen baráti alapon (grátisz) –, akkor a lenti űrlapon várom nagy örömmel a megkeresésed, vagy az utk (kukac) havasiferenc.hu e-mail címen. Ugyancsak így üzenhetsz, ha van bármilyen kérdésed a konzultációval kapcsolatban. Ha 3 munkanapon belül nem válaszolnék, kérlek próbáld meg újra, akkor valószínűleg valamilyen technikai ok miatt nem kaptam meg az üzeneted.