Mit jelez a testem?

A testünk működését a lelki állapotunk nagyon erősen befolyásolja, így a testi tüneteink többsége mögött van lelki háttér is, ami vagy okozza, vagy felerősíti a betegséget. Ezért a testi kivizsgálás mellett érdemes a lelki oldalra is ránézni, két ok miatt is:

Segítheti a gyógyulást

Felgyorsíthatja a test gyógyulását, illetve megelőzheti az orvosi beavatkozás utáni kiújulást. Ebben sokat segít az, ha rálátunk, hogy milyen lelki szokások miatt működ(t)ünk, és azoknak milyen szerepe volt a tünetek kialakulásában.

Új életminőséget hozhat

Nem csak a testünk miatt érdemes változtatni, hanem hogy lépni tudjunk egy harmonikusabb, önazonosabb élet felé. Ebben egy-egy tünet vagy betegség, még ha furcsa is gondolni rá, de nagy segítség lehet számunkra, ha meg tudjuk érteni az üzenetét.

Hogyan érdemes belekezdeni?

Testi kivizsgálás

A tünetek vagy betegség súlyosságától függően célszerű testi kivizsgálást csinálni. Komolyabb esetben érdemes lehet legalább két független, lehetőleg más szemléletmódú orvosnál is diagnózist kérni. A test állapotának pontos megértése segít a lelki háttér felderítésében is.

Lelki konzultáció

Egy ebben gyakorlott segítő szakemberrel érdemes átbeszélni a helyzetet. A tünetek megjelenésének mintázata a kapcsolódó élethelyetekkel és a betegség szimbolikával együtt általában – az általam látott esetek 90%-ban – rámutat egy lelki mintázatra/szokásra/hozzáállásra, amely nem csak a testi tüneteket (f)okozza, de az életünket egyéb területen is megnehezíti.

Döntések és lépések

A testi és lelki megértésből kiindulva sokkal megalapozottabb döntést tudsz hozni – orvosokkal, szakemberekkel akár ismételten konzultálva – azzal kapcsolatban, hogy melyik/milyen testi kezelés kombinációt válassz, és lelki hozzáállás szempontjából milyen belső lépéseket tegyél meg.

Miben tudok segíteni?

Áttekintő konzultáció

Magyarországon a téma talán legismertebb szaktekintélye Dr. Buda László. Én tőle tanultam meg a kifejezetten erre is alkalmas konzultációs módszertanát, és bekerültem a kiemelten ajánlott konzulensek közé is. Ennek segítségével egy 1,5-2 órás konzultációval a testi tünetek mögé, azok mélyére fogunk tudni nézni, és az esetek többségében kirajzolódik a szükséges lelki elmozdulás iránya is.

Utánkövető konzultációk

A tartós változás érdekében, ha igényled, akkor szívesen kísérlek még néhány hétig a coaching erre alkalmas eszköztárának segítségével, hogy az általad kitűzött lelki irányba könnyebben és tartósabban tudj elmozdulni. Azt is fontos támpont lehet számunkra, hogy a testi tünetek hogyan változnak a lelki változtatásra, ezek értelmezése is külön kihívás lehet.

Egy kapcsolódó videóm

A pollenallergiám majdnem 30 évvel ez előtt jelentkezett először, és sokszor igencsak megkeserítette az életemet. Aztán 2019-ben volt egy fordulópont, ami segített közelebb kerülnöm a lelki hátteréhez, aminek az „üzenetét” követve meglepő volt tapasztalnom mennyire gyorsan reagált rá a testem is. Ennek a tanulságait mesélem el a videóban.

Fontos megjegyzés: ha neked is pollenallergiád van, az nem azt jelenti, hogy neked ugyanez van a hátterében. A konzultációk folyamán sokszor tapasztaltam, hogy egy-egy hasonló tünet mögött az egyéni tényezők miatt mennyire más ok vagy tanulság is meg tud húzódni. Épp mint az álmaink értelmezésnél sincsen általánosan igaz „szótár” az ott megjelenő szimbólumokhoz (pl. farkas), hanem nagyon számítanak az egyéni vonatkozások is (pontosan milyen farkas az, hol látott ilyen állatot, mit jelent számára, …).

Kapcsolatfelvétel

Ha mindez érdekes lehet számodra, keress bátran és egyeztessünk egy díjmentes beszélgetési időpontot, ami együnk részére se jelent még semmilyen elkötelezettséget.