Hogyan kezdjem el?

Ha szeretnél önazonosságban előre lépni, akkor talán az első és legfontosabb a következő:

Dönts el, hogy rendszeresen és aktívan foglalkozol a vele, bármit is hozzon a sors!

Ez egy egyszerű döntésnek látszik, de kulcsfontosságú, hogy ki tudj tartani mellette.

Mi az egyik legnagyobb veszély, ami megakadályozhatja ezt? Számomra erre az Eisenhower-mátrix világított rá leginkább: mindannyiunknak vannak fontos – nem fontos, illetve sürgős-nem sürgős teendői. Ez két teljesen különböző nézőpont, és így a kettőt összekombinálva összesen 4 kategória jön létre:

Sürgős Nem sürgős
Fontos önazo­nosság
Nem fontos

Az önazonosság kérdése a fontos kategóriába esik – talán az egyik legfontosabb az életben -, de legtöbbször nem sürgős. Ezért tudatos erőfeszítést igényel, hogy ne hagyjuk elsodorni a sürgős (de sokszor egyáltalán nem fontos) teendők által, és ne várjuk meg azt, amíg az önazonosságunk hiánya olyan válsághelyzetet (vagy akár betegségeket) idéz elő az életünkben, ami égetően sürgőssé is tesz valamilyen változtatást.

Megközelítési módok

Ha inkább teljesen önállóan, szakirodalomból szeretnél belekezdeni, akkor ajánlom, hogy nézz körül az ajánlott irodalom és képzés listámon, de természetesen ezeken kívül is számos nagyon értékes tanulási forrást találhatsz, ha körülnézel.

Sokunknak sokat segít az is, hogy ha nem egyedül és csak irodalomból próbálkozunk, hanem kapcsolódunk valahova, ami egyszerre jelent akkor rendszeres külső “inspirációt”, hogy tényleg foglalkozzunk a kérdéssel, és egyben emberi kapcsolódásainkat is fejlesztheti. Lehetőségek:

  • Kurzus/képzés/workshop: keress valamilyen önismereti vonzatú kurzust/képzést/workshopot, és jelentkezz rá. Amelyek nekem sokat segítettek és meg szívvel ajánlom, azokat itt találod, de ezen a téren is nézz nyugodtan körül, és figyeld, hogy mi szólít meg, hogy vannak számodra szakmailag és emberileg is hiteles emberek!
  • Egyéni konzultáció: ha inkább egy teljesen egyénre szabott, intenzív formát keresel, akkor jó lehetőség az egyéni konzultáció. Nekem a coaching és az ultrarövid terápiás konzultáció segített a legtöbbet, ezért is ezekben merültem el, de bátran nézz körül és próbálj ki más módszereket is.

Az, hogy milyen utat választasz talán másodlagos, a legfontosabb, hogy indulj el rajta, és ha kell, menet közben változtass, de ne állj meg!