Informatikus coaching

Mintegy húsz évig dolgoztam informatikai területen egyetemi oktatóként, kutatóként, fejlesztőként és csapatvezetőként, emiatt jól ismerem a leggyakrabban felmerülő problémákat. Az első igazán jelentős vezetői elakadásomon engem is egy coaching folyamat segített át, emiatt is kezdtem coachinggal foglalkozni.

A 2022-es Szabad Szoftver Konferencián elhangzott előadásomban a két “szakmám” közötti analógiát járom egy kicsit körbe:

Önismeret informatikusoknak Facebook csoport

Létrehoztam egy Facebook csoportot, ahova kifejezetten informatikusoknak szánt önismereti témákban töltök fel anyagokat, tartok élő eladásokat például motivációs, kommunikációs és vezetői kérdéseket körüljárva. Bővebb információért kattints a gombra!

A két leggyakoribb kihívás

Kommunikáció

Informatikusként általában jól “szót értünk” a számítógéppel, és ennek fejlesztésre nagy hangsúlyt is szoktunk helyezni. Mivel azonban nem egyedül dolgozunk, a sikerességhez legalább ugyanilyen mértékben hozzájárul az, hogy mennyire tudunk jól szót érteni az emberekkel – csapattagjainkkal, vezetőnkkel vagy ránk bízott emberekkel. Pl. hogyan oldjuk meg a rejtett vagy nyílt konfliktusainkat. Itt jön képbe az asszertív és erőszakmentes kommunikáció vagy az érzelmi intelligencia kérdése.

Motiváció

A motiváltság rendkívüli mértékben befolyásolja a saját és a csapatunk teljesítményét, és ezzel párhuzamosan a fluktuáció mértékét is. Azt látom, hogy a legtöbben nem foglalkoznak ezzel tudatosan és csak a már szélsőségesen rossz állapotokat próbálják kezelni, kevés sikerrel. A motiváció területébe befektetni mind egyéni mind csapat szinten ugyancsak többszörösen megtérülő befektetés lehet, nem véletlen, hogy a legsikeresebb szervezetek erre kiemelten odafigyelnek.

Hogyan tudok segíteni?

Rövid tréningek

A húsz éves pályafutásom alatt a saját tapasztalataimat és az akkor áttanulmányozott szakirodalom lényegét az adott egyénre vagy csapatra szabott rövid és gyakorlatorientált tréninggel tudom megtámogatni elsősorban kommunikációs, motivációs és vezetői témákban. A még hatékonyabb egyéni beépítést egy-egy kapcsolódó pár alkalmas coaching folyamattal is érdemes megtámogatni, mert sokszor azt egy-egy rejtett korlátozó hiedelem akadályozza.

Coaching

Emberként nagyon sokfélék vagyunk, és ehhez a sokféleséghez a coaching egyéni konzultációs módszere kínálja az egyik leghatékonyabb fejlesztési lehetőséget. Sok fejlett céges kultúrával igényel coachingot különösen a vezetői beosztásban lévő kulcsemberei számára, mert az ő személyes nehézségeik általában az egész csapat eredményességében megmutatkozik, így fejlesztésük különösen “kifizetődő” lehet.

Kapcsolatfelvétel

Ha mindez érdekes lehet számodra, keress bátran és egyeztessünk egy díjmentes beszélgetési időpontot, ami együnk részére se jelent még semmilyen elkötelezettséget.