Havasi Ferenc

Coaching Cégek és csapatok
Önazonos hatékonyságáért

Szegeden vagy online

Minek a hiányából veheted észre, hogy a csapatod/céged nem önazonos?

lelkesedés

A csapat általánosságban nem lelkesedik a munkájukért, így sok tekintetben inkább csak a minimumot teszi meg, avagy az állandósult pörgés és a töltődés, megújulás hiánya miatt erősen a kiégés felé halad.

Elkötelezettség

Különösen a jobb képességű csapattagok úgy érzik, hogy sokkal több van bennük, mint amire most lehetőséget kapnak és ezen keresztül hozzátehetnek a világhoz. Nagy a veszély, hogy ha így marad, pont őket veszti el a csapat.

egészség

Gyakori a megbetegedés a csapatban, különösen kritikusabb időszakok alatt vagy közvetlen utána, esetleg tartós nyomás alatt lévő kulcsemberekben krónikus betegségek is kialakultak.

Jó Közösség

Nem jó a csapat légköre, a szakmain túl nincs érdemi emberi kapcsolat a csapattagok között, illetve sok a rejtett vagy már meg is nyilvánuló konfliktus a csapatban, avagy rossz hatású rivalizálás üti fel a fejét.

Mi segíthet abban, hogy a csapat/cég önazonosabbá váljon?

Önazonosabbá válnak a vezetők

 

A vezetők szerepe kulcsfontosságú a csapat életében és fejlődésében, ha ők nem fejlődnek önazonosságban, a csapatnak közép-hosszútávon nagyon korlátozottak az esélyei erre – ezért is szokták a coachinggal elsősorban őket támogatni.

A küldetés közös megfogalmazása

Minél tisztább, egyértelműbb és elfogadottabb a csapat fő célja, küldetése (ami túlmutat a profiton – ahogy az egyéni önazonosság is túlmutat az anyagi javakon), annál könnyebb a döntés a nagy kérdésekben, és annál több az esély, hogy a cég valóban hosszabb távon is kiemelkedővé váljon.

Az  Együttműködés  fejlesztése

Ahhoz, hogy a csapatban lévő potenciálok jól ki tudjanak bontakozni kiemelkedően fontos egy őszinteségre és tiszteletre alapuló kommunikációs kultúrát kialakítani a csapatban. A coaching ebben is segíthet.

Mit tudok én ajánlani?

Válogatott szakirodalom és rövid előadások 

Vannak nagyon jó olvasmányok, kurzusok, tanítások, kutatási eredmények, amelyek megismerése sokat segíthet. Készítettem egy válogatást azokból, amelyek nekem leginkább segítettek, és a saját írásaimból, videóimból ebben a témában.

Segítség a küldetés közös megfogalmazásában

Ez lényegében egyfajta különleges csapatépítést, ami nem elsősorban csak a csapattagok közötti emberi kapcsolatokat hivatott erősíteni, hanem a csapat/cég lényegéhez való elköteleződést erősítheti.

Egyéni konzultációk, Coaching

Minden ember, minden helyzet egyedi, így sokszor egyéni konzultációk vihetnek a leghatékonyabb megoldások felé. A coaching módszertana kifejezetten úgy lett kidolgozva, hogy céges környezetben is rugalmasan de mégis visszamérhető eredményességgel tudjon dolgozni.

A coaching pénzügyileg is megéri a cégnek?

A coaching eredete 

A coaching módszertana olyan területeken alakult ki (sport, majd az 1980-as évektől kezdve üzleti) ahol az eredményesség, visszamérhetőség kiemelt fontosságú, így fenn sem maradt volna, ha nem állta volna ki a “megtérülés” próbáját.

Kapcsolódó kutatások

Számos kutatás is vizsgálta ezt a kérdést, a legtöbb angol nyelven érhető el könyvek, cikkek, publikációk formájában, például erről a linkről kiindulva.

Magadból kiindulva

Ha belegondolsz, hogy te magad is mennyivel hatékonyabb tudsz lenni egy napon, ha motivált vagy, szeretsz a csapatban lenni, mintha csak kelletlenül végzed a munkát. Ugyanez igaz a munkatársaidra is. Ha ezen a coaching tud a céges költségekhez képest elhanyagolható összegért valamennyit javítani, az bőven megérheti.

Én vagyok-e a megfelelő választás?

Sok coach van 

Rengeteg coach és segítő szakember került a piacra az elmúlt években, de a színvonaluk meglehetősen vegyes. Emiatt érdemes lehet plusz energiát fektetni abba, hogy egy számotokra megfelelőt válassz ki.

Választási szempontok

Ez egy emberfókuszú szakma, így a szakmai képzettségen túl rendkívül fontos az illető személyiségének érettsége, emberi hitelessége, önazonossága. Erre sajnos nincs egyértelmű mérőszám, talán leginkább személyes benyomásokkal lehet megérezni, és próbára tenni a gyakorlatban.

Magamról

Hogy én vagyok-e nektek a megfelelő választás, azt ti tudjátok eldönteni ezek alapján ha megismeritek az életutam, személyes benyomást szereztek a videóimból, vagy felveszitek velem a kapcsolatot, és megnézzük a gyakorlatban, hogy hogyan tudunk együttműködni.

Mikor nem én vagyok a megfelelő választás?

Ha leginkább emberszervízre és gyors profitra vágysz 

Ebben az esetben talán inkább a gépiesítés lehet a legjobb megoldás. Ha viszont fontos számodra a kreativitás, ha azt szeretnéd, hogy a csapatod valami igazán jelentőset legyen képes létrehozni, akkor az egy hosszabb, mélyebb folyamat és nem kerülhetőek meg a komplex emberi kérdések.

Ha vezetőként nem vagy nyitott jelentősebb változásokra

Egy minőségileg magasabb szinthez lényegi változás vezet, aminek valószínűleg te is részese kell, hogy legyél. Ez néha szembesüléssel és a komfortzónából való kilépéssel járhat, de ha sikerül önazonosabbá válni, az nagyon felemelő tud lenni. Miért pont te akarnál kimaradni belőle?

Ha évtizedes coaching tapasztalattal rendelkező szakembert keresel

Bár aktív önismereti múltam 20 éves, és van jópár éves kb. 20 fős csapatvezetői tapasztalatom céges és önkéntes környezetben is, de egyéni konzultációs technikákkal konkrétan csak 2020-ban kezdtem el foglalkozni. Bár erős elhivatottságot érzek, de úgy fair, ha mindezt tudod.

Hogyan kezdjünk bele?

Beszéljünk meg egy személyes vagy online találkozót, amin áttekinthetjük mire is lenne igazán igényetek, és hogy abban én hogyan, milyen feltételekkel tudnék támogatást nyújtani. Ez az első megbeszélés díjtalan és elköteleződéstől mentes.

Kapcsolatfelvétel

4 + 6 =