Önazonosság

Nincs általánosan elfogadott megfogalmazás, hogy mit is jelent pontosan az önazonosság. Én most úgy fogalmazom meg, hogy minél inkább harmonizál az életünk azzal, akik lényünk legmélyén valójában vagyunk (önvaló, self, szellemi részünk, halhatatlan lelkünk, …), annál magasabb az önazonosság szintünk.

Nem hiszem, hogy el tudnánk érni egy végső önazonos állapotot, hanem ez sokkal inkább egy folyamat, egy út. Ha megfelelő ritmusban lépünk rajta, folyamatosan önazonosnak érezhetjük magunkat. Ha megállunk, vagy jó ideje halogatjuk a továbblépést, azt a következő tünetekkel vehetjük észre.

Ha halogatjuk az önazonosságunk felé való lépést

Csökken a motivációnk

Egyre kevésbé lelkesít az, amit csinálunk, egyre kevésbé látjuk az értemét. Nem igazán látjuk azt még, hogy mit is szeretnénk, csak azt érezzük egyre erősebben, hogy nem vagyunk a helyünkön.

Jelez a testünk

Testünk először csak finomabb érzetek, majd egyre fokozódó tünetek, betegségek formájában jelzi az egyensúlyunk kibillenését, és a maga módján igyekszik segíteni helyreállítani azt.

Ellaposodnak a kapcsolataink

Ha nem lépünk folyamatosan az őszinte és asszertív kommunikációban, akkor a kapcsolataink egyre felszínesebbé vagy megalkuvóbbá kezdenek válni, egyre jobban hiányzik a valódi kapcsolódás és támogatás.

Gyakori visszatartó erők

A régi énképünk megkötő ereje

Lelki hozzáállásainkban általában számos nem tudatos korlátozó elem van, ami miatt legbelül úgy érezhetjük, hogy nem léphetünk tovább vagy nem vagyunk rá képesek. Tudatosításukban sokat segítenek az ismétlődő szenvedési mintázataink felismerése.

A bizonytalanságtól való félelem

Ha csak akkor merjük a régi biztosat elhagyni, ha már az új biztos felépült, akkor nagyon nagy az esélye, hogy lényegében megismételjük a régit egy új helyen vagy emberrel, hiszen mi magunk nem változunk. Lényegileg változni leginkább csak a régi és új átmenete közötti bizonytalan zónában lehet.

Kapcsolat hiánya önmagunkkal

Nagyon sokan régóta mélyen elnyomjuk az érzéseink jelentős részét, és a testünkkel való kapcsolatunk se nevezhető harmonikusnak. Ezzel ugyan megkíméljük magunkat a keményebb szembenézésektől, de egyben folyamatosan rejtett feszültséget indukálunk magunkban és blokkoljuk a belső iránytűnket is.

Miben segíthetnek a konzultációk?

Tudatosabb helyzet-átlátásban

Az aktuális helyzetedre egy tágabb perspektívából ránézve igyekszünk megtalálni annak mélységi lényegét. Sokszor előfordul, hogy látszólag különálló problémák (testi tünet, családi probléma, munkahelyi dilemma) mögött ugyanaz a gyökér áll, amit egyedül sokkal nehezebb megtalálni.

Önmagad jobb érzékelésében

Ahhoz, hogy legyen belső iránytűnk, mély kapcsolatot kell kiépítenünk a belső világunkkal, elsősorban a (meg)érzéseinkkel, amikhez sokszor a testünkkel való kapcsolaton visz az út. Ez a kapcsolat vihet el az intuícióhoz, és azon keresztül a transzcendessel való kapcsolódáshoz.

Támogatásban az első lépéseknél

Egy önazonosabb élethez egy bizonytalan zónán keresztül vezet az út – amibe való belépést képesek vagyunk sokáig halogatni -, ahol jól jöhet, ha nem vagyunk teljesen egyedül. Ha igényled, pár hónapig kísérlek az utadon, olyan konzultációs módszertant választva, ami hozzád és az aktuális helyzethez a legjobban illik.

Egy kapcsolódó videóm

Ebben a videóban a saját és általam kísért emberek önazonosságra való törekvésből indult karrierváltási tapasztalatait igyekszem összegezni beszélgetőtársammal együtt.

A videó elején kicsit bővebben kifejtem azt is, hogy jelenleg mit gondolok az önazonosságról, és hogy milyen lépésekben lehet felé haladni. Utána pedig fázisonként áttekintjük a jellemző nehézségeket, elakadásokat, megoldási lehetőségeiket.

Kapcsolatfelvétel

Ha mindez érdekes lehet számodra, keress bátran és egyeztessünk egy díjmentes beszélgetési időpontot, ami együnk részére se jelent még semmilyen elkötelezettséget.