Tesla – egy briliáns elme és egy kivételes elme

Teslába 2008 környékén “futottam bele” egy tanulmányi kiránduláson, és egyből “beleszerettem” két ok miatt is:

  • A képzelőereje: olyan szintre fejlesztette, hogy találmányait a megépítésük előtt képes volt a képzeletében kipróbálni és javítani… aztán fizikailag megépíteni már csak a tökéleteset építette meg. Ezzel önmagát a tudósok új generációjának első tagjának tekintette, mert ez forradalmasítja a mind máig elsősorban kísérletezésre alapuló kutatásokat.
  • Az emberiség valódi szolgálata: ez átsugárzik az élettörténetén. Nem érdekelte se a pénz, se a tudományos hírnév, csak az, hogy a találmányai olyanok legyenek, amik jobbá teszik az emberiség életét. Számos ilyet alkotott és volt olyan is, amit végül nem adott közre, mert megítélése szerint csak a káosz felé vitte volna az erkölcsileg még nem érett emberiséget.

A témát 2008-2009-be kutattam, az akkor elérhető anyagok alapján, jó pár előadást tartva, aztán pedig egy kis könyvben foglaltam össze, aminek az adatlapját itt találod. Nem annyira a technikai részletekre koncentráltam, hanem elsősorban Teslának, mint embernek a nagyságára, amit talán a mai napig tanulhatunk tőle. Forrásként pedig elsősorban az ő írásait használtam fel.