Cégeknek, szervezeteknek

Mintegy húsz éves tapasztalatom van egyetemi, céges és önkéntes civil szervezetben is oktatóként, kutatóként, szoftverfejlesztőként és csapatvezetőként. Az első igazán jelentős vezetői elakadásomon engem is egy coaching folyamat segített át, emiatt is kezdtem coachinggal foglalkozni.

Tapasztalatom szerint szakmai területtől függetlenül a következő két terület fejlesztése kulcsfontosságú az adott szervezet közép-hosszútávú sikeressége szempontjából.

Két nagyon gyakori szervezeti kihívás

Kommunikáció

Bármilyen területen is dolgozunk, fontos az adott területen szerzett szakmai tudás, aminek a fejlesztésére általban törekedni is szoktunk. Azonban általában sehol sem dolgozunk teljesen egyedül, a sikerességhez legalább ugyanilyen mértékben hozzájárul az, hogy mennyire tudunk jól szót érteni az emberekkel – csapattagjainkkal, vezetőnkkel vagy ránk bízott emberekkel, ügyfeleinkkel. Pl. hogyan oldjuk meg a rejtett vagy nyílt konfliktusainkat. Itt jön képbe az asszertív és erőszakmentes kommunikáció vagy az érzelmi intelligencia kérdése.

Motiváció

A motiváltság rendkívüli mértékben befolyásolja a saját és a csapatunk teljesítményét, és ezzel párhuzamosan a fluktuáció mértékét is. Azt látom, hogy a legtöbben nem foglalkoznak ezzel tudatosan és csak a már szélsőségesen rossz állapotokat próbálják kezelni, kevés sikerrel. A motiváció területébe befektetni mind egyéni mind csapat szinten ugyancsak többszörösen megtérülő befektetés lehet, nem véletlen, hogy a legsikeresebb szervezetek erre kiemelten odafigyelnek.

Hogy kapcsolódik mindez a gazdasági hatékonysághoz?

Gerald Wood, a Gallup németországi vezérigazgatója a következőket mondta:

“A munkához való érzelmi kötődés mértéke közvetlen korrelációan áll a termelékenységgel, az ügyfelek elégedettséének mértékével, a kiesett munkanapokkal és a forgalommal – azokkal a kiemelt gazdasági tényezőkkel, amelyeket közvetlenül meghatároz a tudatállapot.”

Az érzelmi kötődésre a motiváció és kommunikáció minősége, kiemelten a közvetlen felettessel való kapcsolat meghatározó. Wood megfogalmazásában:

„Azt állapítottuk meg, hogy meghatározó a közvetlen felettesekkel való kapcsolat. Ez az, ahol az érzelmi kötődés vagy létrejön, vagy nem”.

A kutatásuk azt is kimutatta, hogy „az emberek többsége, aki elégedetlen az állásával, semmit nem tesz azért, hogy megváltozzon a helyzet.” Ezért lehet érdemes aktívan elébemenni a témának, befektetni a csapatba.

Hogyan tudok segíteni?

Rövid tréningek

Oktatásban, előadásban több, mint húsz éves tapasztalatom van. Kommunikációs, motivációs és vezetői témákban vállalok igény szerinti hosszúságú, az adott csapatra szabott tréningeket személyesen vagy online. A még hatékonyabb egyéni beépítést egy-egy kapcsolódó pár alkalmas opcionális coaching folyamattal is érdemes megtámogatni, mert sokszor azt egy-egy rejtett korlátozó hiedelem akadályozza.

Coaching

Emberként nagyon sokfélék vagyunk, és ehhez a sokféleséghez a coaching egyéni konzultációs módszere kínálja az egyik leghatékonyabb fejlesztési lehetőséget. Sok fejlett céges kultúrával igényel coachingot különösen a vezetői beosztásban lévő kulcsemberei számára, mert az ő személyes nehézségeik általában az egész csapat eredményességében megmutatkozik, így fejlesztésük különösen “kifizetődő” lehet.

Kapcsolatfelvétel

Keress, hogy egyeztethessük a részleteket!

Céges kapcsolatfelvétel

12 + 14 =

További elérhetőségeim:

    06-30/850-4522

  level@havasiferenc.hu